עבודת תכנון ועיצוב משרדי רשות הטבע והגנים, התחילה לפני כשנה וחצי וזה עתה הסתיים הפרוייקט.
לתכנן משרדים נראה לכאורה כעבודה עיצובית פשוטה: כסא , רצוי נוח, שולחן ומחשב לכל עובד. במהרה הבנתי שהמשרדים אותם התבקשתי לעצב הם משרדים של בעלי תפקיד משמעותי לאיכות חיינו הסביבתית והתודעתית במפגש עם ההיסטוריה והאיכות של המקום והסביבה.
רציתי לחשוב אחרת מפיתרון צפוי. כמו תמיד שאפתי שאת האיפיונים וההשראה לעיצוב המקום אקבל מתוך חקירה ולימוד מהות עבודת המשרד. המפגש עם צוות ההיגויי מטעם המשרד לא רק שלא פסל ועצר את הרוח היצירתית אלא ההיפך , פגשתי אנשים בעלי רצון ומעוף לכיוון עיצוב משרד איכותי שמבטא את מהות עבודתם. לי היה ברור שצריך להיות במקום תערוכה , עם ביטוי לסביבה , מקומיות, וארכיולוגיה.
הארכיולוג הראשי של רשות הטבע והגנים : דר׳ צביקה צוק נענה לאתגר ולקח על עצמו להיות האוצר של התערוכה ויחד עבדנו על מציאת נושא עד שלבסוף הסכמנו שהנושא: ״עץ הזית ושמן זית״ . נושאים מאד אופיניים לארץ ישראל ויש המון ממצאים ארכיולוגיים בנושא. בנינו קונספט רעיוני ובהשראתו עיצבתי את התערוכה .
המסדרונות וחדר הישיבות נבחרו להיות הפלטפורמה שבה אציג את התערוכה.
עיצוב חדר הישיבות ותערוכת הקבע
חדר הישיבות שמיקמתי במרכז החלל וטבעי שאין בו חלונות כלפי חוץ. יצרתי חלונות עם קיר עומק וכך נוצרו חלונות – תאי תצוגה הן כלפי המשתתפים בישיבה והן כלפי העוברים במסדרונות .
בחדר הישיבות אשר צורתו מלבנית . בקיר האורכי הראשון הגדלתי שיחזור בית הכנסת בברעם שנעשה על ידי צוות הארכיולוגיה של רשות הטבע והגנים. ובקיר האורכי השני 5 חלונות תאי תצוגה בו הצבתי את כל הממצאים שהאוצר ואני בחרנו מבין מילוני הממצאים שהתגלו בארץ.
בחדר הישיבות אשר צורתו מלבנית . בקיר האורכי הראשון הגדלתי שיחזור בית הכנסת בברעם שנעשה על ידי צוות הארכיולוגיה של רשות הטבע והגנים. ובקיר האורכי השני 5 חלונות תאי תצוגה בו הצבתי את כל הממצאים שהאוצר ואני בחרנו מבין מילוני הממצאים שהתגלו בארץ.
את המוצגים השאלנו מרשות העתיקות , חוויה עצומה להיות מול כל הממצאים אשר התגלו בארץ ישראל, האוצרים ברשות העתיקות שמחו לעזור לנו למצוא את הפריטים הכי מדוייקים והרי מרשימים שהתגלו כאן בארצנו.
התערוכה
מבחינתי התערוכה הייתה הנשמה של הפרוייקט. והכוונה מלכתחילה , החומרים שאספתי בנושא שמן זית ועץ הזית, נתן לי השראה והוביל את התכנון שלי.
דר׳ צביקה צוק שלקח על עצמו את תפקיד אוצר התערוכה ומר׳ יוסי שכטר מנהל החטיבה ומזמין העבודה, הנמצאים בקשרים יומיומיים עם רשות העתיקות, איפשרו לי ביקורים בכל האוצרות שנמצאו במזרח התיכון ובמיוחד בתחום ארץ ישראל.
כאמור, החוויה לבקר בבית האוצרות של רשות העתיקות כשכל האוצרים הראשיים משתפים פעולה ומנגישים לי מידע, ומציעים לי פריטים הנמצאים תחת האוצרות שלהם. הייתה חוויה נדירה והגשמת חלום. או בכלל כל ביקוריי במקום אינם אלא חלום.
האוצר דר׳ צביקה צוק ואני בחרנו בקפידה של משורר: הבוחר ובורר אותיות הבוראות ויוצרים משמעות . הרי לפניכם כל הפריטים שבחרנו מבין אלפים . לכדי תערוכה נקודתית, המקיפה את נושא השמן הזית ומוצריו הן בהיבט הרוחני והן בהיבטים הפיזיים : פולחן,קולינריה, רפואה, קוסמטיקה , ומאגיה.
בעיצוב אביזרי העזר לתמיכת המוצג בחרתי להשתמש בפרספקס שקוף על מנת לתת לאובייקט עצמו, את כל הנוכחות . בעיצובם ובייצורם הקפדתי להבליט את הממצא.
כולי הודייה לדר׳ צביקה האוצר והשותף לדרך , לכל האוצרים של רשות העתיקות שעבדו מולנו ברצינות ואהדה פירגון וסיוע. ליוסי שכטר המנהל ומזמין העבודה. על האפשרות לעסוק בנושא כזה מרתק.
מיקום , משרדי מור״ן, רשות הטבע והגנים גבעת שאול. ירושלים.
תכנון אדריכלי עיצוב פנים וצילום ועיצוב התערוכה: ציון אסולין
אוצר התערוכה : דר׳ צביקה צוק ארכיולוג ראשי של רשות הטבע והגנים