האמנית חדוה מלר – ברזילי יוצרת אמירה בתערוכה חדשה

חדוה מלר – ברזילי היא אמנית רב תחומית המציירת ורוקמת כציור ראליסטי. בימים אלה תפתח תערוכתה "יוצרת אמירה" בכל יצירה בתערוכה משולבת תמצית האמירה של דמות היוצרת המוצגת, אותה רצתה האמנית חדוה מלר – ברזילי לבטא. לידה מוצגת בתערוכה יצירה מילולית שלה המאפיינת את אמריתה זו.אוצרת: עינת קליפלד.

נעמי שמר
על הדבש ועל העוקץ / מילים ולחן: נעמי שמר. פורסם ב 1980 השיר נכתב כשיר אישי. אך הפך להמנון של גוש אמונים נגד פינוי הישובים בסיני (ב 1982) ולימים גם נגד ההתנתקות (ב 2005). מאחר שנעמי שמר לא הסתירה את דעותיה, בעד ארץ ישראל השלמה, ראו בשיר אמירה פוליטית ימנית.

ציורי הנשים של חדוה מלר – ברזילי, שופכים אור על נשים אמניות לאורך ההסטוריה הישראלית, היוצרות באמצעות מילים את אומנותן. אמניות שלא חששו לבטא באופן פומבי ונחרץ אמירות, שעוררו עליהן ביקורת ציבורית ולעתים אף פגעו בפרנסתן. התערוכה מעלה את דמותן של משוררות, סופרות, מחזאיות וזמרות ישראליות, אשר אומנותן היוותה להן מנוף, דרכו הביעו את דעותיהן, בנושאים כמו: חברה, פוליטיקה, מגדר, דת ועוד. "…חשוב לבחון את אמירותיהן של האומניות על רקע התקופה ההסטורית במדינת ישראל בה הן הושמעו…" אומרת האמנית חדוה מלר – ברזילי. דרך יצירותיה בתערוכה, היא מציעה להאיר פן נוסף ביצירתן של היוצרות שנבחרו לתערוכה, ולהכיר בהן כנשים אומניות פורצות דרך. הבחירה בדמויות האמניות נעשתה לאחר עיון מעמיק בכתביהן, בדברים שנכתבו עליהן ובהסטוריה האישית שלהן. לתערוכה נבחרו אומניות אשר אמירתן חרגה מהמרחב הפרטי והאישי, אל הציבורי. הדמויות בתערוכה מיישירות מבט אל הצופה, כמרמזות על האומץ וההעזה הנדרשים מנשים אמניות לומר באופן ישיר את דעתן, גם אם הדברים לא היו תמיד מקובלים על האוזן הציבורית בתקופה בה הן נאמרו. כאמור, בכל יצירה בתערוכה משולבת תמצית האמירה של דמות האמנית המוצגת, ולידה יצירה מילולית שלה המאפיינת את אמריתה זו. פס הקול המלווה את התערוכה, נוצר גם הוא ע"י האמנית חדוה מלר – ברזילי, מושמע בקולה, ומורכב מקטעי היצירות הנבחרות. באופן זה משאילה חדוה מלר – ברזילי ליוצרות את קולה, ונותנת דגש נוסף קולי לאמירתן. התערוכה הינה חוצת גבולות ומחברת בין תחומי האומנות, המילולית המוסיקלית והחזותית.

חדשות אמנות ותרבות
אפרוח / אגי משעול. פורסם ב 2011 המשוררת היא טבעונית ותומכת בפעילות לזכויות בעלי חיים. השיר אפרוח מורכב כולו מטקסט מתוך התקנות שקבע משרד החקלאות לחוק צער בעלי חיים, המורות כיצד לגרוס אפרוחים שאין להם ערך כלכלי לתעשיית הבשר או הביצים. השיר יוצא כנגד יחס האדם אל בע"ח כתעשיית בשר, במקום לראות בהם יצורים בעלי נשמה.
חדשות אמנות ותרבות
זן נדיר / מילים: מאיר גולדברג, לחן ושירה: קורין אלאל. פורסם ב 1992 שיר המזוהה עם הקהילה הגאה , מדבר על הדוחק, הפחד והבושה המלווים את חברות וחברי הקהילה הגאה.

חדוה מלר – ברזילי עסקה במרבית שנותיה בתחום המוסיקה והשירה, והיתהממורות פיתוח הקול המרכזיות בארץ, בעולם התאטרון ובבתי הספר הידועים למשחק. כזמרת היתה סולנית בלהקת הילדים ע"ש צדיקוב, להקת חייל השריון, ושרה במופעי להקת המחול "שלום", שהיתה הלהקה הייצוגית של מדינת ישראל. כמורה לפיתוח קול עבדה עם זמרים ושחקנים מוכרים רבים והיתה שותפה בתחום הקולי להפקות תאטרון ידועות רבות בתאטרון הלאומי הבימה ובתאטרון הקאמרי, כמו: "בוסתן ספרדי", "מרי לו", "שלמה המלך ושלמי הסנדלר""קזבלן" ועוד. דרך עבודתה בתחום פיתוח הקול התהדק החיבור שלה לטקסטים ולמילים. כשפרשה לגמלאות, גילתה את האומנות החזותית, התמסרה אליה ועשתה בה התקדמות והתפתחות מטאורית.

חדשות אמנות ותרבות
חומות חימר / מילים: רחל שפירא, לחן ושירה: מרגלית צנעני. פורסם ב 1990 רחל שפירא כתבה את קולה הזועק של האישה המזרחית, כנגד הצפייה שהאישה תציית למסורת ולחוקיה. מרגלית צנעני הלחינה את השיר והעניקה את קולה לנערה בשיר. בכך חברה לרחל שפירא כנגד דיכוי הנשים.