Afterlives תערוכה במוזיאון היהודי בניו יורק בעקבות יצירות אמנות שאבדו במלחמת העולם ה-2

חדשות אמנות ותרבות
"מעשה הרחמים: מתן משקה לצמאים" של ברנרדו סטרוצי אשר נגנב על ידי הנאצים עבור היטלר

האוצרת רוז וולנד (ROSE VALLAND) ניהלה במשך שנים מוזיאון בפריז במסירות רבה.  אך יש עובדה נוספת ומרתקת אודות אוצרת זו. רוז וולנד היא גיבורת מלחמת העולם השנייה שהצילה כ-65,000 יצירות אומנות משוד הנאצים בצרפת. עד היום צרפת מחזיקה ביצירות "יתומות" שחזרו לצרפת בזכות רוז וולנד אך עד כה לא נמצאו בעליהם של היצירות שרובם לא שבו ממחנות השמדה ובזכות רשימות שרוז וולנד ערכה בסתר במהלך המלחמה במוזיאון שבו עבדה, מחזירים לצאצאים של משפחות יהודיות את ששייך למשפחתם. המשטר הנאצי לא רק כבש, הרג, רצח, השמיד.האידאולוגיה הנאצית גם רצתה למחוק מן העולם אומנות מודרנית, אומנות לא קונפורמיסטית, למחוק מורשת וסיביליזציה, למחוק את האימפרסיוניזם ואת הקוביזם, למחוק כל מה שלא הייתה אומנות קלאסית עד אמצא המאה ה-19. וולנד היתה שייכת לקבוצת "אנשי מונומנטים" (Monument) קבוצת אנשים שאיתרו והגנו על יצירות אמנות לאחר מלחמת העולם השניה. בימים אלה נפתחה תערוכה Afterlives: Recovering the Lost Stories of Looted  Art שתינעל ב9 בינואר,2022. 75 שנה לאחר מלחמת העולם השנייה, התערוכה בוחנת כיצד יצירות אמנות שרדו וחפצים יקרים אחרים השתנו בעקבות אירועים אלה, וכיצד הם נדדו לאורך השנים. התערוכה עוקבת אחר הנתיבים בהם יצירות אמנות חוצות את הגבולות הלאומיים, דרך מחסנים צבאיים ומחוצה להן אל אספנים, בוזזים, אידיאולוגים וארגונים כדוגמת "מונומנטים" המשיבים את היצירות לבעליהן. 

חדשות אמנות ותרבות
Henri Matisse, Girl in Yellow and Blue with Guitar, 1939, oil on canvas. The Art Institute of Chicago, Brooks McCormick Estate, 2007.290. © Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York; image provided by The Art Institute of Chicago / Art Resource, New York.

כאמור במהלך מלחמת העולם השנייה, מספר רב של יצירות אמנות ורכוש תרבותי נגנבו על ידי הכוחות הנאצים. לאחר המלחמה ניצלו כמיליון יצירות אמנות ו -2.5 מיליון ספרים. אך לדאבוננו הרבה יותר נהרסו. תערוכה זו מתארת את סיפורי החפצים ויצירות האמנות ששרדו ובוחנת את נסיבות הגניבה שלהם, את הצלתם לאחר המלחמה ואת "חייהם" במוזיאונים ובאוספים פרטיים. התערוכה Afterlives כוללת חפצים שנבזזו מאוספים יהודיים במהלך המלחמה, כולל יצירות של אמנים בעלי שם כמו פייר בונארד, מארק שאגאל, פול סזאן, גוסטב קורבט, פול קליי, פרנץ מארק, אנרי מאטיס, פבלו פיקאסו וקמיל פיסארו. המוזיאון היהודי גם הזמין ארבעה אמנים בני זמננו ליצור יצירות חדשות המתייחסות לנושא התערוכה  כגון: מריה אייכהורן, הדר גד, דור גוז וליסה אופנהיים. קטעים יקרים של יודאיקה, כולל דוגמאות נדירות של חפצים טקסיים יהודיים מבתי כנסת שנהרסו, מוצגים גם כן, כמו גם תצלומים ארכיוניים ומסמכים שנראו לעתים נדירות המחברים את החפצים להיסטוריה.