5 תערוכות יחיד, 5 בוגרים – האקדמית ספיר מציגה תערוכת בוגרים 2021


 13.07.2021  –  29.07.2021

נסרה אזגברה نصره الزبارقة  | רום אל-קאדי روم القاضي  | יובל זוהר  يوفال زوهر |  לירון פין  ليرون فاين  |  מרטין ברנרדו רודריגז  مارطين برنردو رودريجز

אוצרת: סמדר לוי  منظمة المعرض: سمدار ليوي

הגלריה לאמנות, בניין הספרייה האקדמית
ביה"ס לאמנות, בניין 17 ותערוכת עבודות סטודנטים מצטיינים, שנים א'-ג' / אוצרת: מיכל שמיר

2021 תערוכת בוגרים של ביה"ס לאמנות חברה ותרבות במכללת ספיר, מורכבת מחמש תערוכות יחיד במדיומים שונים של חמישה בוגרים ובוגרות ביה"ס, המוצגות בשני חללי תצוגה במכללה. אלה הם חמישה גופי עבודה אישיים מרובדים, שכל אחד מהם מציג חוויה חושית ייחודית, שדרכה ביקש/ה כל בוגר/ת להעניק נראות לבלתי-נראה או נסתר וקול לדבר שלא ניתן לשמוע. למרות שטרם הסתיימה, שנת תשפ"א הייתה שנה קשה ומורכבת. שנה שכפתה ריחוק בידוד וסגרים בשל מגפת ה- COVID-19, כמו גם בידוד ושהייה במרחבים מוגנים בשל מבצע הלחימה ברצועת עזה הסמוכה לנו והשלכותיו הקשות על העורף הישראלי. וכך, למרות הקושי המובנה בתערוכה מסוג זה, באיגוד יחד של חמש תערוכות יחיד אישיות שונות תחת תמה אחת, אוצרת התערוכה סמדר לוי (שיחד עם לאה אביר ומיכל שמיר גם הנחתה את הסטודנטים השנה) מציעה נקודת מבט פרשנית אפשרית – וייתכן שזו מושפעת ממאורעות השנה החולפת – דרכה אפשר להתבונן ולחוות את התערוכות. או במדויק יותר, את נקודת המבט והמיקום של היוצר/ת ביחסם למציאות הסובבת אותם: בתוך ומתוך המחסה. הגיאוגרף האנגלי ג'יי אפלטון (Appleton) ניסח את אסתטיקת ציור הנוף המערבי וקשר בינה ועמדת הצייר לבין "נקודת המבט של חיית הטרף הסורקת את הנוף כשדה אסטרטגי, כרשת של נקודות תצפית, מקומות מפלט וסכנות". בנקודת מבט זו, גם באין כל סכנה נשקפת לעין, המתבונן בנוף – ולעניינינו, המתבונן במציאות או בתערוכה – היוצר/ת וגם הצופה, ממוקמים מחוץ למקום ולהתרחשות, בנקודת מסתור מוצללת ומוגנת – מחסה, ו"הנוף" נפרש מולם כסצנה, כמראֶה. 

אמנות ישראלית עכשווית

וכך, בתיווך מדיומלי, מוגנת ובטוחה במחסה האפל של הגולגולת יובל זוהר מפרקת ומרכיבה מחדש, כמו חושפת את מאחורי הקלעים ורכיבי אפקט הפחד – מבט, מראה, קול, אור, חושך – המצויים בסרטי אימה שונים. בריכוז אינטימי היא מציירת פריימים מתוך סרטים אלה, מפתיעה ומתעתעת בתחושת ביטחונו של הצופה בסרטי וידיאו קצרים, בפסל ובתנאי הנראות של עבודותיה.  

תחת הסתר פנים ופרטים אישיים מזהים של המצולמות, וכשהיא עצמה נותרת במקום המוגן מאחורי המצלמה, מציגה רום אל-קאדי סדרת סרטים מתהווה – "זאת אני", בהם חושפות שבע נשים בדואיות שנישאו כקטינות בנישואי בוסר את סיפור חייהן.  באומץ ובגילוי לב הן מספרות על הבורות שלהן דאז בנושאי יחסי אישות, זוגיות ומשפחה, על תחושת חוסר האונים והיעדר כתובת לתמיכה ולעזרה, ועל מקומן המוגבל כנשים ומקומם של הגברים במשפחה ובקהילה המסורתית הפטריאכלית.  

נסרה אזברגה פועלת תחת אותן מגבלות של החברה המסורתית הבדואית. במיצב הוידיאו הפואטי שלה – "נושמת חופש", תחת קול שירתה בערבית העוטף ברכות את החלל, היא מציגה סרטי וידיאו שבהן מוצגת בדממה פסטוראלית, לכאורה, סובלימציה של חוויותיה כאישה רווקה.  

אמנות ישראלית עכשווית
עבודתה של נסרה אזברגה סטילס מתוך וידאו
אמנות ישראלית עכשווית
רום אלקאדי "זאת אני" 2021

במקביל ללימודי האמנות השנה, מצא עצמו מרטין ברנרדו רודריגז עובד לפרנסתו כפועל בניין באתרי שיפוצים. כמי שמתעניין ביצירתו באסתטיקה הסתמית לכאורה של אתרי שוליים חברתיים, במהלך הפסקות האוכל שלו הוא התבונן מהצד באותם פועלים קשיי-יום במלאכתם ובפואטיות החזותית והארעית – שהוא מצא – בפינות שונות של אתר הבנייה. במערך העבודות בפיסול וברישום המוצגות הוא רושם את אנשי המלאכה האנונימיים ונשען על חומרים, אסתטיקה ופרקטיקות יצירתיות ויצרניות שאותן שאל מתוך אתר הבנייה.    

בתערוכתה הטקטילית והמרגשת, יצרה לירון פין (Finn) יצרה דה-קונסטרוקציה עמוקה ומרובדת של נוף – מושג הנוף, נוף נפשי ונוף ממשי. תוך פירוק מראות נוף על-פי שעות היום השונות או על-פי הסקאלה הצבעונית, היא ליבדה ידנית את מראהו בעמלנות תובענית ממושכת ויצרה מחדש מיצב עבודות התר אחר המקום הבטוח, מקום מפלט, זה המוגן והמגן מפני סכנות. מיצב זה כולל אוהל לבוד עבור יחידה, התפור ממשולשי ליבוד ידני פרגמנטריים של מראות נוף בשעות יום ואור שונות, שניתן לשהות בו ולהשקיף מתוכו אל עבר מראה אופק נוף מלובד ומפורק. למבקר בתערוכה מצפים, בכניסתו ובצאתו, גם סבוני-נוף מלובדים. לכאורה למזכרת.  

אמנות ישראלית עכשווית
עבודה של יובל זוהר סטילס מוידאו
אמנות ישראלית עכשווית
עבודתו של מרטין ברנרדו רודריגז

בית הספר לאמנות חברה ותרבות של המכללה האקדמית ספיר – היחיד ללימודי אמנות באזור הדרום – רואה באמנות החזותית חלק ממכלול תרבותי ביקורתי חשוב, ומנוף לדיון ועשייה אמנותית וחברתית משמעותית. ביה"ס שואף לאתגר את יחסי שדה האמנות והפריפריה בארץ, ולהפוך את אזור הדרום למרכז של תרבות ואמנות עם דגש חברתי וקהילתי. 

תערוכת הבוגרים והבוגרות של בית הספר לאמנות חברה ותרבות 

הגלריה לאמנות, ביה"ס לאמנות, בניין 17, המכללה האקדמית ספיר.

שעות פתיחת התערוכה:  ימים ב' – ה', 11:00 – 18:00, או בתיאום מראש, טל. 077-9802398
*בהתאם להנחיות משרד הבריאות