וירוס עולמי וחדשני משנה סדרי עולם, מחזיק אותנו בבתים שלנו וקובע מחדש את היחסים שלנו לממשלה, לעולם החיצון, אפילו זה לזה. הרבה שאלות עולות האם מדינות יישארו סגורות? האם המגע יהפוך לטאבו? אבל רגעי משבר מציגים גם הזדמנות: שימוש מתוחכם וגמיש יותר בטכנולוגיה, פחות קיטוב, הערכה מחודשת לחיק הטבע ושאר ההנאות הפשוטות של החיים. האמנות הנאיבית כחלק אינטגרלי מייעודה עומדת איתנה מול השינויים, נשארת נאמנה ליופי ,לתמימות, ליכולת לחדד לנו את החשיבות לדברים הפשוטים והטרווייאלים של החיים.תפיסה נוסטלגית על-זמנית שאינה מושפעת מתהליכים ואירועים חולפים. בימים אלו מוצגת בגלריה ג'ינה בתל אביב התערוכה "נאיביות בימי קורונה" ותוצג עד הנעילה ב4 לפברואר 2020. התערוכה מבקשת בעיקר לענות על השאלה כיצד התמודדו האמנים הנאיבים והאמניות הנאיביות עם הקורונה?! גם אם בצורה חלקית ובצניעות המתבקשת, בתערוכה יבליטו האמנים את החיובי והיפה, כאחד מהמאפיינים המהותיים של הז'אנר.
אמנות משקפת את המציאות. ובשיקוף המציאות היא עוזרת לנו להבין את המציאות טוב יותר וגם עוזרת לנו להגיב אליה. בעתות משבר, אנשים אוהבים לראות את החוויה שלהם משתקפת דרך מדיום אחר, במיוחד אמנות, שהיא בולטת ויזואלית, שנעה אל הלב. אנו גם מוצאים נחמה כאשר הרגשות שלנו מאומתים – במיוחד במרחק בטוח. אבל מעל לכל, האמנות מביאה הקלה פסיכולוגית ונחמה. מעניין לראות כיצד אמנים נאיבים חווים את שינויי התקופה וכיצד היא משפיעה על היצירות שלהם,על הנושאים הנבחרים, הצבעים והאובייקטים והדרך שהם בחרו להציג אותם. כיצד אובייקטים שהוצגו בנסיבות אחרות מוצגים כעת.לדוגמא, האמן אדוארדו אונגר שעבודתו "מרפסות במשך היום" מוצגת בתערוכה ,מציג בניין מגורים, אחד הסממנים הבולטים לתקופות הסגר הקשות. ניתן לראות את האנשים משעוממים, נדחסים בתוך המרפסות הקטנות אך גם מראה את האנושיות של אותם רגעים ומעביר מסר אופטימי וחיובי שהחיים ממשיכים גם בזמנים מורכבים. בתערוכה "נאיביות בימי קורונה", יוכלו המבקרים בגלריה ג'ינא לראות מצד אחד, עבודות שנוצרו תחת התפיסה הנ"ל. וייווכחו שלמרות התקופה המאתגרת שאנו עוברים, המגפה אינה נוכחת בעבודות אמנות אלו. הכוח של הנאיביות חזק מאבני הנגף הזמניים שבהם נתקלים האמנים בדרכם.לעומתם, יוצגו בתערוכה עבודות נאיביות אשר מתייחסות בצורה זו או אחרת לחוויית האמן את תקופת המגפה. הצורה בה מתייחסים האמנים לתקופה מאתגרת זו, היא לפעמים ברורה, ישירה ומובנת, ולפעמים מתבטאת רק במרומז או כביטוי לחוויה מאוד אישית של האמנים אשר רק למקרא דברי ההסבר שלהם נוכל לרדת לסוף דעתם ולהבין את ההקשר לקורונה. הזדמנות נפלאה להתרשם ולהנות מכמוסות הזמן שהאמנים הנאיביים יצרו במיוחד לתערוכה זו, כמוסות זמן שייכנסו לדפי ההיסטוריה.
תערוכה כזאת מזמנת אותנו להתסכל בתמונות היפות והאופטימיות הללו ולהתנחם בעובדה שהאנושות עברה את זה פעמים רבות ושרדה. שרדנו באמצעים מעשיים – סגרים חברתיית, חיטוי , ריחוק ועוד- אבל גם על ידי הושטת יד אחד לשני, בכל אמצעי הזהירות הראויים, ועזרנו זה לזה. סולידריות אנושית היא המאפשרת לנו להתמודד. הדחף בתוכנו לשרוד הוא גדול, ונעשה זאת שוב.האמנות הנאיבית מצליחה כל פעם מחדש לחדד את המסר הזה ולתת ניצוץ של תקווה ואמונה בעתיד טוב יותר. יש משהו באמנות הנאיבית הקוראת לנו להיכנס פנימה ולמצוא את המשאבים הללו בתוכנו כדי להבטיח שלווה וכח לשרוד. אתגרים עוזרים לנו להבין עד כמה אנחנו חזקים ועמידים עם כוחות הקיימים בתוכנו . בני אדם הם יצורים מדהימים; אנחנו יכולים להיכנס פנימה כדי למצוא את הכוח, החוכמה, הנחישות והתקווה להמשיך.
"נאיביות בימי קורונה"
גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית בינלאומית,
רח' דיזנגוף 255, תל אביב.
נעילה: 4.2.2022