צלילי מזרח תיכון חדש בפסטיבל ערבסק למוזיקה ערבית קלאסית בעכו

חדשות אמנות ותרבות
צילום מתוך דף הפייסבוק של הפסטיבל

הפסטיבל הבינלאומי הרביעי "ערבסק" יתקיים  בין התאריכים 24 עד ה-26 לאוגוסט 2021 בהיכל התרבות החדש של עכו, בהשתתפות יהודים, ערבים, יוצרים מקומיים ואורחים מחו"ל, היוצרים יחד מוסיקה מגוונת, מגשרת ומרגשת.בפסיטיבל 7 מופעי ענק במהלך 5 ימים מלאי אווירה, שירה ונגינה ללא הפסקה, עם גדולי המוסיקה הערבית והאנדלוסית, מופע מחווה לעבד אל וואהב ופרס מפעל חיים שיוענק לגברת הראשונה של המוסיקה הצפון אפריקאית בארץ – ריימונד אבקסיס. 

צילום מתוך דף הפייסבוק של הפסטיבל

הפסטיבל הבינלאומי הרביעי "ערבסק" יתקיים  בין התאריכים 24 עד ה-26 לאוגוסט 2021 בהיכל התרבות החדש של עכו, בהשתתפות יהודים, ערבים, יוצרים מקומיים ואורחים מחו"ל, היוצרים יחד מוסיקה מגוונת, מגשרת ומרגשת.בפסיטיבל 7 מופעי ענק במהלך 5 ימים מלאי אווירה, שירה ונגינה ללא הפסקה, עם גדולי המוסיקה הערבית והאנדלוסית, מופע מחווה לעבד אל וואהב ופרס מפעל חיים שיוענק לגברת הראשונה של המוסיקה הצפון אפריקאית בארץ – ריימונד אבקסיס. 

השנה מקבל הפסטיבל מימד חדש ומרענן בעקבות הסכמי השלום עם חלק ממדינות ערב ביניהם מרוקו. שגריר מרוקו עבד אל רחים ביוד התייחס לאירוע: ״הפסטיבל הוא אקורד הפתיחה לשיתופי פעולה תרבותיים בין ישראל למרוקו המדגישים את המחבר על המפריד, ומעלה לקדמת הבמה את השפה והתרבות המשותפים לתושבי המזרח התיכון בכלל ומרוקו בפרט. אנחנו חולקים גורל משותף. יהודי מרוקו חזרו לישראל עם ניגונים מרוקאיים  לתפילות היהודיות, המעוטרות בסלסולים ובכלי נגינה מרוקאיים עד שהפכו לתרבות אחת משותפת״. שגרירי מרוקו, תורכיה, מצרים, ירדן וספרד יתארחו באירועי הפסטיבל. הפסטיבל הבינלאומי הרביעי "ערבסק" יתקיים  בין התאריכים 24 עד ה-26 לאוגוסט 2021 בהיכל התרבות החדש של עכו, בהשתתפות יהודים, ערבים, יוצרים מקומיים ואורחים מחו"ל, היוצרים יחד מוסיקה מגוונת, מגשרת ומרגשת.בפסיטיבל 7 מופעי ענק במהלך 5 ימים מלאי אווירה, שירה ונגינה ללא הפסקה, עם גדולי המוסיקה הערבית והאנדלוסית, מופע מחווה לעבד אל וואהב ופרס מפעל חיים שיוענק לגברת הראשונה של המוסיקה הצפון אפריקאית בארץ – ריימונד אבקסיס. 

ד"ר סימונה וסרמן, סוציולוגית העוסקת בתהליכי לגיטימציה של מוזיקה מזרחית אמנותית מתארת את מקומה של המוזיקה הערבית/מזרחית: "מקומה של ה'מוזיקה המזרחית' בתרבות הישראלית מורכב ודינמי. האינטראקציות בין רב־מערכת זו לבין התרבות המרכזית הן בעלות היסטוריה ארוכה ומבוססות על ניגודים, על יחסי משיכה ואיבה ועל דינמיקה של דיכוי והתנגדות. עם זאת, מתחילת שנות התשעים ועד לסוף העשור הראשון של שנות האלפיים קבוצה של יוצרים ומקצועני תרבות, שאותה אני מכנה 'אצולת העוד', חוללה שינוי בדימוי של המוזיקה המזרחית ובמעמדה. מתחום של ייצור תרבותי שמעמדו היה שולי ולא לגיטימי היא היתה למוזיקה הנתפסת היום בקטגוריות של מורכבות ותחכום כמו המוזיקה המערבית, כלומר כמוזיקה אמנותית. 'אצולת העוד' מונה כ־50 יוצרים ומתווכי תרבות הפועלים בשיתוף פעולה אמנותי, רובם משכילים וילידי הארץ, בני דור שני ושלישי ליהודים שעלו מארצות האסלאם, וחלקם ישראלים־פלסטינים. רובם בעלי ידע רב בתרבות המערבית והמזרחית גם יחד, מוערכים מבחינה מקצועית ופועלים כיזמים תרבותיים. המוזיקה המזרחית היא מערכת תרבותית מורכבת, הכוללת מוזיקה ערבית פלסטינית, מוזיקה של ארצות האסלאם שמהן היגרו יהודים לישראל ומוזיקה שנוצרה בישראל בהשראת התרבויות של ארצות המוצא". למרות השינוי במעמד המוזיקה הערבית בישראל הדרך עוד ארוכה. מוסיקה ישראלית היא המוסיקה הפופולרית ביותר בקרב הציבור היהודי בישראל ממחקר שנעשה בשנים האחרונות עולה כי פחות מתשעה אחוזים מאוכלוסיית הישראלים היהודים מעדיפים להאזין לסוג מוזיקה ערבי קלאסי. למעלה ממחצית מהמשיבים מעדיפים לשמוע מוסיקת פופ ומוסיקה מזרחית קצבית. עברית ואנגלית הן שתי השפות המועדפות להאזנה לשירים. אחוז נמוך עוד יותר מהמשיבים בחרו את הערבית כשפה המועדפת עליהם לשמוע שירים.ממצאים אלו מעידים על החשיבות של פסטיבל מהסוג הזה במזרח התיכון. להלן התכנית של הפסטיבל: 

 

24 לאוגוסט – עכו, סלוניקי , איסטנבול .- הפקת מקור תזמורת ירושלים מזרח ומערב בניצוחו של המאסטרו תום כהן תארח את הזמרת לינט מתורכיה ואת יסמין לוי מישראל בשירת לדינו .חיבור חדש ומעניין הוא של התזמורת עם הזמרת לינט שהיא אחת הזמרות המצליחות בתורכיה. הם עשו יחד קליפ חידוש לשיר של רחל שפירא ומרגלית צנעני – חומות חימר, בתרגום לתורכית של המשורר התורכי גונאי קובן. את הקליפ ביים אור בן זריהן והוא צולם בעכו העתיקה. בערב הפתיחה של הפסטיבל יופיעו בקונצרט משותף גם עם זמרת הלאדינו יסמין לוי. 

25 לאוגוסט –"מוסיקאי הדורות" – הפקת מקור תזמורת אלמוגרבייה ממעלות בניצוחו של אוריין שוקרון תקיים קונצרט של שירי המלחין והיוצר המצרי מוחמד עבדלווהאב במלאת 30 שנה למותו ,עם הסולנים זיו יחזקאל וויולט סלמה. תזמורת אלמוגרבייה מעלות ממעלות תרשיחא, היא תזמורת של מופעים של תוכן פיוטי אנדלוסי של מיטב הפייטנים והזמרים בארץ, היא מהווה דוגמא לדו קיום אמיתי ומשלבת בתוכה נגנים מכל המגזרים. זיו יחזקאל הוא מוזיקאי יהודי ששר בערבית, את המוזיקה הערבית ינק מהפיוטים בבית הכנסת ומהשירים של אימו.הוא מתפלל בעברית וחוגג בחתונתו עם אורחים שהגיעו מהרשות הפלסטינים. הזמרת וויולט סלמה היא בת למשפחה ערבית נוצרית מחיפה, היגרה בעבר לאמריקה התחתנה עם אמריקאי -לבנוני וחזרה לישראל בה היא יוצרת ומופיעה.

26 לאוגוסט – דיאלנא אינטרנשיונל – שירת נשים מגרבית – הפקת מקור הרכב דיאלנא מישראל בניהולו המוסיקלי של תום כהן בשיתוף הרכב ברברי/אמג'ירי של האומן מוסטפא אמל ממרוקו יקיימו קונצרט ישראלי מרוקאי עם הסולניות ממרוקו  סנאאע מרחאטי  ודלל ברנוסי .

לינק לאתר הפסטיבל לחצו כאן !