נוסעים הקיץ לפריז? תערוכה במוזיאון לואי ויטון בין שני הענקים אנדי וורהול וג'אן מישל בסקיה – לכו לראות!

בתערוכה חדשה  שנפתחה ב5 באפריל ותוצג עד ה 28 באוגוסט, 2023, מציגה קרן לואי ויטון שיתוף פעולה שובה לב בין ז'אן מישל בסקיאט ואנדי וורהול. חמש שנים לאחר ההצלחה המהדהדת של תערוכת "ז'אן-מישל בסקיאט", שמשכה 700,000 מבקרים, הקרן ממשיכה לחקור את עבודתו של האמן דרך הקשר היצירתי הזה עם וורהול.

חדשות אמנות ותרבות
עבודתו של ג'אן מישל בסקיה 'Dos Cabezas', קרדיט: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

שני ענקי האמנות העכשווית הללו יצרו יחד כ-160 ציורים "בארבע ידיים" בין השנים 1984 ו-1985. התערוכה, שאצרו דיטר בוכארט ואנה קארינה הופבאואר בשיתוף עם אוצר קרן לואי ויטון אוליבייה מילון, מאגדת למעלה משמונים בדים חתומים על ידי שני האמנים, יחד עם יצירות בודדות של כל אחד מהם. התערוכה – הגדולה ביותר שהוקדשה אי פעם לשיתוף הפעולה המדהים הזה – נפתחת בסדרת דיוקנאות של בסקיאט מאת וורהול ושל וורהול מאת בסקיאט. זה ממשיך עם שיתופי הפעולה הראשונים שבהם השתתף האמן האיטלקי פרנצ'סקו קלמנטה, ביוזמת ברונו בישופברגר, גלריסט של בסקיאט ושל וורהול כאחד. לאחר שהשלימו את חמישה עשר הציורים הללו עם קלמנטה, בסקיאט ווורהול המשיכו את שיתוף הפעולה ביניהם על בסיס יומיומי כמעט בהתלהבות עצומה ובזיקה מוחשית. זה היה באוקטובר 1982 כאשר אנדי וורהול, האייקון של "פופ ארט", פגש את האמן השחור העולה והמוכשר, ז'אן מישל בסקיאט, שכונה "הילד הקורן" בעיר ניו יורק. וורהול, שכבר היה מפורסם בדפוס המסך שלו, חיפש השראה חדשה בזמן שבסקיאט חיפש מנטור שידריך אותו. סוחר האמנות המשותף שלהם, ברונו בישופברגר, הציג אותם וורהול צילם דיוקן עצמי של הזוג עם מצלמת הפולארויד שלו. בסקיאט, שהיה אז רק בן 22, לקח את התמונה הביתה וחזר שעתיים לאחר מכן עם דיוקן שזה עתה צייר. וורהול הוקסם! דיטר בוחרט, מומחה לבסקיאט, והאוצר הראשי של התערוכה, אמר כי מדובר ב"ללא ספק שיתוף הפעולה המוצלח ביותר בתולדות האמנות בין שני אמנים גדולים". 

אנדי וורהול וז'אן מישל בסקיאט נחשבים לשניים מהאמנים המשפיעים ביותר של המאה ה-20. שיתוף הפעולה שלהם בשנות ה-80 לא רק יצר כמה מהאמנות הזכורה ביותר של התקופה, אלא גם עורר שותפות ייחודית ויצירתית בין שניים מהשמות הגדולים בעולם האמנות. אנדי וורהול נולד בפיטסבורג, פנסילבניה, בשנת 1928. הוא היה דמות מובילה בתנועת הפופ ארט, הידוע ביצירות האמנות הנועזות, הצבעוניות ולעתים קרובות שנויות במחלוקת שלו. וורהול זכה לתהילה בשנות ה-60 עם הדפסי משי שלו של אנשים מפורסמים וחפצים יומיומיים, כמו פחיות המרק של קמפבל ובקבוקי קוקה קולה.עבודתו אתגרה את המושגים המסורתיים של אמנות וטשטשה את הגבולות בין מה שנקרא תרבות גבוהה ונמוכה. ז'אן מישל בסקיאט נולד בברוקלין, ניו יורק, בשנת 1960 וצבר במהירות תשומת לב בסצנת האמנות הניו יורקית בזכות יצירות האמנות האקספרסיביות, המופשטות והטעונות פוליטית שלו, שלעתים קרובות כוללות גולגולות, כתרים ומסכות. עבודתו של בסקיאט הושפעה מאוד מהתרבות האפרו-אמריקאית והלטינוית, כמו גם מאמנות הרחוב והאוונגרד. "הילד הקורן" התלבט בתחילה בנוגע לעבודה עם וורהול, שנחשב בעיניו לסמל של הממסד בו מרד. עם זאת, השניים יצרו במהרה קשר הדוק והחלו לשתף פעולה על הקנבסים "בארבע הידיים". הציורים היו שיקוף של תחומי העניין המשותפים של שני האמנים בתרבות הסלבריטאים, הצרכנות והפוליטיקה של גזע וזהות. קית' הרינג, שהיה עד להפקת הידידות ושיתוף הפעולה שלהם, ימשיך לדבר על "שיחה המתרחשת דרך ציור, במקום מילים", ועל שני מוחות שמתמזגים ליצירת "מוח שלישי וייחודי". אבל השותפות של וורהול ובסקיאט לא הייתה חפה מאתגרים. לשניים היו סגנונות עבודה שונים בתכלית ולעתים קרובות התעמתו על החלטות יצירתיות. בנוסף, החברות ביניהם הייתה מתוחה בגלל בעיות אישיות, כמו שימוש בסמים ושמועות על קשר רומנטי ביניהם. למרות השוני ביניהם, אי אפשר להפריז בהשפעתו של וורהול על הביטוי האמנותי של בסקיאט. גם לאחר מותו בטרם עת של וורהול ב-1987, בסקיאט המשיך ליצור יצירות במחווה לחברו ולמנטור שלו.למרבה הצער, בסקיאט עצמו נפטר בשנה שלאחר מכן בגיל 27 בלבד עקב מנת יתר של סמים בשוגג.

התערוכה נפתחת בסדרת דיוקנאות של בסקיאט מאת וורהול ושל וורהול מאת בסקיאט. לאחר מכן הוא ממשיך עם שיתופי הפעולה המוקדמים שלהם, שיזם הסוחר שלהם ברונו בישופברגר ונהנו כאמור משיתוף פעולה עם האמן האיטלקי פרנצ'סקו קלמנטה. לאחר שסיימו את 15 הציורים הללו יחד עם קלמנטה, בסקיאט ווורהול המשיכו את שיתוף הפעולה ביניהם על בסיס יומיומי כמעט, בהתלהבות ובשיתוף פעולה. האנרגיה והכוח של חילופי הדברים הבלתי פוסקים שלהם הם הכוח המניע של התערוכה, העוברת בכל הגלריות בקרן, ומציגה דגשים כמו הפסל המונומנטלי "עשרה שקי חבטות (סעודה אחרונה)" או הבד באורך 8 מטרים "אפריקאי". מסכה". התערוכה מציגה את הדיאלוגים של סגנונות וצורות המתמודדים עם נושאים מכריעים כמו שילוב הקהילה האפרו-אמריקאית בנרטיב של צפון אמריקה. הוא גם מעורר את האנרגיה של סצנת האמנות במרכז העיר ניו יורק של שנות ה-80 על ידי הצגת יצירות בודדות של כל אמן ואוסף של יצירות של אמנים מרכזיים אחרים כמו Futura 2000, מייקל האלסבנד, קית' הרינג, ג'ני הולצר וקני שרף. זה בהחלט אתר חובה לכל מי שמתעניין באמנות של שנות השמונים ובהשפעה שיכולה להיות לשני אמנים זה על זה.